Otok Rab

Otok Rab se nalazi na sjevernijem dijelu Hrvatske strane Jadranskog mora i pripada kvarnerskoj otočkoj skupini. Zajedno s manjim otočićima površina otoka Raba iznosi 86,14 km2. Smjer protezanja otoka je u pravcu sjeverozapad-jugoistok i u tom smjeru duljina mu je 22 km.U neposrednoj blizini samog otoka Raba nalaze se mnogi otočići, a veći od njih su Goli, Grgur, Maman, Laganj veli, Laganj mali, Dolfin, Trstenik, Dolin i Sv. Juraj.

 

Rab ima tzv. "jadranski tip" mediteranske klime s ugodnom toplim ljetima i blagim zimama. Za takvu klimu Rab zahvaljuje brdskom lancu Kamenjak koji ga štiti od hladne bure u zimskim i proljetnim mjesecima. Osim bure, s jugoistoka uglavnom u jesen puše topao i vlažan vjetar - jugo, koji redovito donosi kišu. U ljetnim mjesecima preko dana obično puše maestral, ugodni povjetarac koji ublažava ljetnu sparinu. Ostali vjetrovi i oluje rijetka su pojava. Broj sunčanih sati godišnje u prosjeku iznosi 2417, dok je vrlo malen broj oblačnih dana. Povoljna temperatura mora za kupanje koja iznosi 20°C, prevladava od svibnja do listopada. Srednja godišnja temperatura mora iznosi 16,7°C.

 

apartmani dumic rabU nizu krasota, kojima je priroda obdarila otok Rab, među prvim mjestima zauzima modri plavetni Jadran. On ga odasvud opkoljuje, uvlačeći se u njegovo kopno tvoreći pri tom mnoštvo lijepih većih i manjih uvala. Jadransko more čovjeka očarava kad je mirno, zadivljuje ga kad je uzburkano. Njemu se čovjek divi kad ga s obale motri, kad se njime vozi ilikad uranja u njegove bistre osvježavajuće valove.Malo tko može točno odrediti boju Jadranskog mora. Nekad je tamnomodro, drugi put zelenkastomodro. Ono se neprekidno u ovisnosti o dobu dana, o kutu upada sunčevih zraka, prelijeva u tisuću nijansi. Ali uvijek tako lijepo i neponovljivo.

 

 

Rab je poznat po raznolikoj obali što znači da na Rabu se možete okupati kako na pješčanoj tako i na stjenovitoj plaži.

U naselju Barbat definitivno najpoznatije plaže su "Pudarica".Kompleks plaža "Pudarica" kompleks je pješčanih plaža koji su pogodni za sve uzraste.Imate mogućnost okrijepe u kafićima.

Gradska plaža nalazi se na šetnici ispod starog grada i proteže se skroz do sljedeće plaže koja je kilometar udaljena a to je plaža "Škver".Ispod grada postoji beach bar a na plaži "Škver" i fast food i mogućnost izleta na obližnje plaže barkom čiji su vlasnici rabljani koji se bave tim poslom dugi niz godina.

Suha punta možda je i najljepši dio ovog raznovrsnog otoka.Sadrži mnoge kamenite plaže koji su garancija za završeni odmor uz savršeno čisto more i zelenu prirodu.Najpoznatije plaže su matovica i kompleks plaža na frkanju.Na frkanju se također može naći i FKK plaža.

Lopar sadrži 22 pješčane plaže od kojih je najpoznatija "Rajska plaža" koja je savršena za mlađe uzraste.Na rajskoj plaži i plažama koje se nalaze u blizini postoje mnogi objekti koji nude ugostiteljske usluge.Uz jelo i piće postoji mogućnost iznajmljivanja pedalina,scootera,spuštanja toboganom u bazen i razni drugi sadržaji.

Ukoliko se nalazite u Loparu a želite izbjeći gužvu i želite doživjeti divlju prirodu obavezno posjetite plaže koje se nalaze na drugom dijelu Lopara.To su plaže poput Sahare,Ciganke...

 

apartmani dumic rab apartmani dumic rab apartmani dumic rab apartmani dumic rab

 

Zahvaljujući svojoj tisućljetnoj povijesti grad Rab obiluje brojnim kulturnim i povijesnim spomenicima. Cijeli grad sa svojim starim zvonicima, zidinama i obiteljskim plemićkim grbovima na zidovima kuća ustvari je spomenik u malom, ali neke znamenitosti ipak treba posebno izdvojiti i svakako pogledati:

Varoš, Srednja ulica Kula i crkva svetog Kristofora, Ostaci crkve i Samostana svetog Ivana Evanđelista, Crkva svetog Križa, Trg slobode, Samostan svetog Andrije, Katedrala uznesenja Blažene Djevice Marije, Samostan svetog Antuna Opata, Trg Municipium Arbe, Luka i sjeverni gradski prospekt, Gradska loža, Crkva svetog Franje na groblju.

 

santos rabNoćni život zagarantiran Vam je u noćnom klubu "Santos" koji se nalazi upravo na već spomenutoj plaži "Pudarica".

Centar zabave na Rabu fokusiran je u starom Gradu gdje imate bogat izvor klubova,kafića,terasa, beach barova i ostalih ponuda koje privlači osobe željne zabave.